Befektetési aranyrúd vásárlási útmutató

Az aranyrúd vásárlás stabil befektetésnek számít, amely segíthet megvédeni pénzügyeit a nehéz gazdasági időkben. Sokan nem tudják, hogyan fektessenek be aranyrudakba, de ez az útmutató megmutat mindent, amit tudnia kell. A befektetési arany vásárlás remek módja annak, hogy diverzifikálja befektetési portfólióját és megvédje vagyonát. Ez az átfogó útmutató megmutatja, hogyan vásároljon aranyrudakat, hol tárolja őket, és hogyan adja el őket, amikor eljön az ideje.

Milyen előnyökkel jár az aranyba való befektetés?

Az arany befektetés egyik legfontosabb előnye az infláció elleni fedezet. Más eszközökkel, például részvényekkel és kötvényekkel ellentétben a befektetési arany árfolyam általában ellentétes irányban mozog, mint a fiat valutáké. Így az aranyrudak ára általában akkor emelkedik, amikor a fiat valuták (például a magyar forint) értéke csökken. Ez teszi a befektetési aranyat vonzóvá, akik aggódnak az inflációnak a portfóliójukra gyakorolt hatása miatt.

A részvényekkel és az ingatlanokkal ellentétben az aranyrudak árát nem befolyásolja a vállalatok teljesítménye vagy a lakáspiaci változások. Ennek eredményeképpen az aranyrúd ideális azon befektetők számára, akik meg akarják védeni megtakarításaikat.

Összefoglalva, az aranyrudak a fizetőeszközök általánosan elfogadott formája. A termékkel ezért bárhol könnyen lehet kereskedni. Ez teszi optimális befektetéssé azok számára, akik bővíteni szeretnék portfóliójukat, vagy esetleg gyorsan készpénzre kell váltaniuk vagyonukat.

Az arany vásárlás kockázatai

Bár az aranyat gyakran biztonságos befektetésnek tekintik, a nemesfém befektetéssel kapcsolatban számos olyan kockázat áll fenn, amelyekkel tisztában kell lennie, mielőtt belevágna.

 • A legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy az arany ára csökkenhet, ami az Ön részéről pénzveszteséget eredményezhet.
 • Az is előfordulhat, hogy az Ön által vásárolt arany nem olyan tiszta, mint amilyennek Ön hiszi, ami azt jelenti, hogy kevesebbet érhet, mint amennyit fizetett. Ezért fontos, hogy hiteles és megbízható kereskedőtől vásároljunk.
 • Egy másik kockázat az, hogy az aranyat ellophatják – ezért gondoskodnia kell arról, hogy biztonságos helyen tárolja.

Érdemes elolvasni: Befektetési arany útmutató kezdőknek

A befektetési aranyrudak különböző típusai

Az aranyrudak különböző formákban és méretekben kaphatók. Az öntött aranyrudak úgy készülnek, hogy az olvadt aranyat egy formába öntik, majd hagyják kihűlni. A második leggyakoribb aranyrúd típus a vert aranyrúd. A veretett aranyrudakat úgy készítik, hogy egy mintát bélyegeznek vagy gravíroznak egy darab aranyra.

Az aranyrúd tömege 1 grammtól 400 unciáig terjed (Good Delivery bar). A rúd mérete a felhasználási céltól függ. A nagyobb rudakat például jellemzően a központi bankok és intézmények használják, míg a kisebb rudak népszerűbbek a magánbefektetők körében.

A lakossági befektetők körében a legnépszerűbb aranytömbök 5 gramm, 10 gramm, 50 gramm, 100 gramm súlyúak, illetve 1-2 unciásak. A különböző méretű aranyrudak különböző előnyöket kínálnak a befektetőknek. Például az 1 unciás aranyrúd likvidebb és könnyen értékesíthető, az 1 kg-os rúd viszont unciánként olcsóbb és biztonságosabban tárolható.

különböző méretű aranytömbök
Különböző méretű aranytömbök

Hogyan vásároljunk aranyrudakat

Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, amikor aranyrudakat vásárol:

 • Válasszon egy jó hírű kereskedőt: Keressen olyan forgalmazót, aki bizonyítottan minőségi termékeket és szolgáltatásokat nyújt. Végezzen kutatást, mielőtt kiválaszt egy kereskedőt. Ellenőrizze az online értékeléseket, hogy lássa, mit mondtak mások.
 • Győződjön meg arról, hogy a kereskedő átlátható az árképzéssel és a díjakkal kapcsolatban. A jó hírű aranyrúd-kereskedők nyíltan beszélnek az árról és az esetleges további díjakról. Azokat a kereskedőket, akik homályosnak tűnnek az árképzéssel kapcsolatban, vagy akik nyomást gyakorolnak Önre a vásárlás során, kerülni kell.
 • Vegye figyelembe az árakat: Aranyrudak vásárlásakor a lehető legjobb árat szeretné elérni. A vásárlás előtt mindenképpen hasonlítsa össze a különböző kereskedők árait.
 • Szállítás és tárolás: Ha azt tervezi, hogy nagy tételben vásárol aranyrudakat, mindenképpen tájékozódjon a kereskedő szállítási és tárolási szabályzatáról. Fontos, hogy megvédje befektetését.

Az aranyrúd befektetés költségei

Az aranyrudakba való befektetéssel együtt jár néhány különböző költség, mint például az arany biztonságos megőrzésével kapcsolatos díjak, valamint az eladás díjai, amikor készen áll a készpénzfelvételre.

Az aranyrúd vétel kezdeti költsége az aktuális piaci áraktól, valamint a megvásárolt befektetési aranytömb méretétől és típusától függően ingadozik. A jelenlegi piaci árat jellemzően unciánként jegyzik, és gyorsan megtalálható az interneten. Az aranyrudak különböző méretekben kaphatók, 1 grammtól álltalában 1 kilogrammig (1000 gramm), és különböző formákban, például rudak, arany érme vagy lapkák formájában.

Miután megvásárolta az aranyat, azt biztonságosan kell tárolnia. Kisebb befektetések esetén az otthoni tárolás is szóba jöhet, de ha nagyobb összeget fektetett be, akkor profi tárolóhelyet kell igénybe vennie. Ezek a helyek díjat számítanak fel az arany tárolásáért és biztosításáért, és ezek a költségek idővel felhalmozódhatnak.

Aranyrúd eladás esetén, olyan vevőt kell keresnie, aki hajlandó az eladni kívánt aranymennyiségért és -minőségért a jelenlegi piaci értéket fizetni. Az eladó az eladás lebonyolításáért díjat is felszámíthat Önnek.

Kíváncsi a jelenlegi árakra? Különböző arany árfolyam grafikonok

Gyakori kérdések

Aranyrúd vásárlás hatása a portfóliójára?

Bár az arany árát a globális kereslet és kínálat határozza meg, az aranyrudakba való befektetés mégis előnyös lehet az Ön teljes portfóliójának. Az aranyat gyakran “biztonságos menedék” eszköznek tekintik, ami azt jelenti, hogy segíthet megvédeni a vagyonát a piaci ingadozások idején.

Az aranyrúd emellett egy kézzelfogható, fizikailag is kézben tartható eszköz, így bármely portfólió értékes kiegészítője lehet. Az aranyrudak és -érmék lehetőséget nyújtanak arra, hogy megvédje vagyonát az inflációtól és a politikai instabilitástól.

Hogyan tárolja aranyrúdjait?

Az aranyrudakat a legjobb száraz, biztonságos és privát helyen tárolni. A házi széf jó választás, feltéve, hogy azt nem lehet könnyen feltörni vagy elmozdítani. Egy másik lehetőség, hogy az aranyrudakat egy banki széfben tároljuk. Bármelyik tárolási lehetőséget is választja, győződjön meg róla, hogy az aranyrudakat lopás ellen bebiztosítja.

Magánszemélyek vásárolhatnak aranyrudakat?

Igen, magánszemélyek is vehetnek aranyrudakat.

Melyek a legmegbízhatóbb aranyrúd márkák?

A legnépszerűbb aranyrúd márkák közé tartozik a PAMP Suisse, a Perth Mint és a Valcambi Suisse. A befektetők és gyűjtők világszerte felismerik és csodálják az egyes márkák jellegzetes kialakítását.

A PAMP Suisse az aranyrudak egyik vezető gyártója, amely a minőség és a kézműves kivitelezés hírnevét viseli. A Perth Mint egy másik vezető aranyrúdgyártó, és rúdjai évente változó, egyedi dizájnnal rendelkeznek. A Valcambi Suisse egy nagy tiszteletnek örvendő márka, amely standard és egyedi dizájnokat kínál ügyfeleinek.

Összefoglalva

Az aranyrúd vásárlásnak számos előnye van:

 • Az arany értékes árucikk, amelyet évszázadok óta használnak fizetőeszközként és befektetési formaként.
 • Az arany kézzelfogható eszköz, amelyet a kezében tarthat, így biztonságosabb befektetés, mint a részvények vagy a kötvények.
 • Az arany ára általában stabil marad, sőt, a gazdasági zavarok idején még emelkedik is.
 • Az aranytömböt könnyű megvásárolni és eladni, ami likvid eszközzé teszi.
 • Az aranyba való befektetés segíthet portfóliójának diverzifikálásában és vagyonának védelmében.
 • Az arany egy hosszú és történelmileg gazdag múltra visszatekintő, értékes árucikk.
 • Nem valószínű, hogy az arany árfolyama a közeljövőben csökkenni fog.
 • Az arany segíthet az infláció és a gazdasági instabilitás elleni védelemben.

Az aranyrudakba való befektetés hátrányai:

 • Az aranyba történő befektetésnél mindig fennáll a pénzvesztés kockázata, mivel az ár változékony lehet.
 • Előfordulhat, hogy a nyereség után adót kell fizetnie, ha később eladja az aranyrudakat.