Befektetési arany útmutató kezdőknek

Az arany évszázadok óta népszerű befektetés, és erre jó okuk van. Az arany ritka, tartós, és viszonylag alacsony a kockázata annak, hogy az infláció következtében elértéktelenedik. Az aranyba való befektetés nagyszerű módja lehet portfóliója diverzifikálásának és vagyonának védelmének.

Miért lehet jó befektetés az arany?

Az arany az egyik legrégebbi és legnépszerűbb befektetési forma. Az egyik legsokoldalúbb is, mivel számos módon felhasználható. Az aranyat fizikai eszközként lehet vásárolni és tartani, vagy a pénzügyi piacokon lehet vele kereskedni.

Az aranyba való befektetésnek számos oka van. Először is, ez egy biztonságos menedékeszköz. Ez azt jelenti, hogy gazdasági vagy politikai zavarok idején is megőrzi az értékét. Az arany az infláció elleni fedezet is, mivel magas infláció esetén hajlamos felértékelődni. Végül az arany jó diverzifikációs eszköz, mivel nem korrelál más eszközosztályokkal, például a részvényekkel és a kötvényekkel.

Ha aranyba való befektetésen gondolkodik, néhány dolgot szem előtt kell tartania. Először is el kell döntenie, hogy az arany melyik formájába szeretne befektetni – fizikai aranyba vagy papíraranyba. A fizikai aranyba tartoznak az aranyrudak és -érmék, míg a papíraranyba a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek), a befektetési alapok és a határidős szerződések.

Ha befektetési arany mellet dönt el kell döntenie, hogyan kívánja tárolni. Vagy saját maga tárolja, vagy igénybe vehet egy letétkezelői szolgáltatást. Ha saját maga tárolja, akkor széfet kell vásárolnia vagy páncéltermet kell kialakítania. Ha letétkezelői szolgáltatást vesz igénybe, akkor az aranyat egy biztonságos létesítményben tárolják az Ön nevében.

Végül el kell döntenie, hogy mennyit szeretne aranyba fektetni. Ez az Ön befektetési céljaitól és kockázattűrő képességétől függ. Azt is szem előtt kell tartania, hogy az arany viszonylag változékony eszköz, ezért fontos, hogy csak annyit fektessen be, amennyit megengedhet magának, hogy elveszítsen.


Befektetési arany árfolyam

Befektetési arany 1 gramm ára forintban

Mivel a világgazdaság továbbra is ingadozik, az arany árfolyama fontosabb, mint valaha. Ha nyomon követjük, hogy az aranyat milyen árfolyamon váltják át más valutákra, jobban megérthetjük, hogy merre tart a világgazdaság.

Az arany árfolyamát a kereslet és kínálat piaci erői határozzák meg. Ha nagy a kereslet az arany iránt, az arany ára emelkedik. Ezzel szemben, amikor az arany iránti kereslet csökken, az arany ára csökken.

A világgazdaság jelenlegi állapota miatt nehéz megjósolni az arany árfolyamának jövőbeli irányát. Egy dolog azonban biztos: amíg a világban bizonytalanság uralkodik, a befektetők továbbra is az aranyhoz, mint biztonságos menedékhez fordulnak.

Tudj meg többet a befektetési arany árával kapcsolatban:


Mikor érdemes aranyba fektetni?

Az arany nemesfém, amelyet régóta használnak fizetőeszközként, ékszerként és egyéb dísztárgyként. Bár az értéke soha nem volt nulla, a gazdasági körülmények alapján hajlamos ingadozni. Emiatt egyes befektetők úgy tekintenek az aranyra, mint egy jó lehetőségre portfóliójuk diverzifikálására és az infláció elleni védelemre.

Tehát mikor a legjobb idő aranyba fektetni?

Az első komolyabb válság, amely befolyásolhatja az arany árát, a gazdasági válság. Amikor gazdasági recesszió vagy depresszió jelei mutatkoznak vagy  következik be, az emberek hajlamosak többet fektetni az aranyba, mivel azt stabil befektetésnek tekintik. A második válság, amely befolyásolhatja az arany árát, a politikai válság. Ha egy országban vagy régióban instabilitás uralkodik, a befektetők az aranyat keresik, mert azt biztonságossabb menedéknek tekintik.

A legjobb idő az arany vásárlásra, mielőtt bármilyen nagyobb válság bekövetkezik.

Bármelyik formát is választja, mindenképpen végezze el a kutatást, mielőtt aranyat vásárol.

hogyan változott az arany ára a gazdasági válságok idején
Hogyan változott az arany ára a gazdasági válságok idején

A befektetési arany vásárlás menete

Az arany nemesfém, amelyet évszázadok óta használnak fizetőeszközként, ékszerként és egyéb dísztárgyként. Az utóbbi években az arany egyre népszerűbb befektetési választássá vált azok számára, akik stabil értéktárolót keresnek. Az arany elég bőséges ahhoz, hogy érméket lehessen készíteni, de elég ritka is ahhoz, hogy csak szelektíven lehessen előállítani. Ráadásul az arany nem korrodálódik és nem mérgező, így ideális anyag mind az ékszerek, mind a befektetések számára.

Az aranyba való befektetésnek többféle módja van:

Az aranyrudak fizikai aranyat jelentenek érmék, rudak vagy blokkok formájában. Ez általában legalább 99,5%-os tisztaságú arany, és nemesfémkereskedőktől vagy online vásárolható.

Befektetési arany érme

Az aranyérmék a származási országban törvényes fizetőeszköznek minősülnek, és névértékkel rendelkeznek. Árazásuk azonban az aranytartalmuk és súlyuk, nem a névértékük alapján történik. A népszerű aranyérmék közé tartozik az American Eagle, a Canadian Maple Leaf, a South African Krugerrand és az Austrian Philharmonic.

1 uncia arany Maple Leaf érme
1 uncia arany Maple Leaf érme

Tudj meg többet: Útmutató a befektetési arany érmék vásárlásához

Befektetési aranyrúd

Az aranyrudak különböző méretekben kaphatók. Általában a legkisebb az 1 grammos aranyrúd, amelyet az 5 grammos, 10 grammos, 20 grammos, 50 grammos és 100 grammos aranyrudak követnek. A legnagyobb aranyrúd az 1 kilogrammos aranyrúd. Persze a méretek, kialakítások változatosak lehetnek. Az aranyrudak jellemzően 99,99%-os tisztaságú aranyból készülnek. A többi 0,01% általában réz vagy ezüst, amelyet azért adnak hozzá, hogy az aranyrúd szilárdságát és tartósságát biztosítsák. Népszerű gyártók közé tartozik a PAMP Suisse, a Valcambi, a Herae és a Perth Mint.

10 unciás Perth Mint aranyrúd
10 unciás Perth Mint aranyrúd

Tudjon meg többet erről: Befektetési aranyrúd vásárlási útmutató

Ez talán a legközvetlenebb módja az aranyba való befektetésnek. Aranyrudakat vagy -érméket számos kereskedőtől vásárolhat, beleértve bankokat, ékszerészeket és online kiskereskedőket. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy a fizikai arany közvetlen tulajdonába kerül, amelyet aztán megtarthat, vagy eladhat, ahogyan jónak látja. Fontos azonban megjegyezni, hogy befektetésének értéke ki van téve a piaci ingadozásoknak és természetesen biztonsági kockázatokkal is jár.

Arany befektetési alap

Ha nem szeretne sokat foglalkozni az arannyal, fontolóra veheti az arany befektetési alapokba vagy ETF-ekbe való befektetést. Az ilyen típusú alapok az aranyiparban részt vevő vállalatokba fektetnek be, így Ön a bányászati részvények mellett magának a fémnek az árában is kitettséget szerez. Ennek a megközelítésnek az az előnye, hogy diverzifikációt kínál a fizikai arany vagy a bányászok részvényeinek közvetlen birtoklásától. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek az alapok továbbra is ki vannak téve a piaci volatilitásnak.

A két legnagyobb arany ETF az SPDR és az iShares Gold Trust (IAU).

Futures szerződések

A határidős szerződések olyan megállapodások, amelyek egy eszköz egy jövőbeli időpontban meghatározott áron történő vételére vagy eladására vonatkoznak. Az arany határidős ügyletekkel a New York-i árutőzsdén és a tokiói árutőzsdén is kereskednek. Ez a megközelítés az arany árváltozásának való kitettséget kínál anélkül, hogy a fém fizikai birtokába kellene kerülnie. A határidős ügyletek azonban jelentős kockázattal járnak; ha az ár az Ön ellenében mozog, akkor a végén pénzzel tartozhat a brókerének. Ezért ez a megközelítés csak olyan befektetők számára alkalmas, akiknek van tapasztalatuk a határidős kereskedésben és magas a kockázattűrő képességük.

Az arany befektetés előnyei

Az arany értékes árucikk, amelyet évszázadok óta használnak fizetőeszközként, ékszerként és egyéb dísztárgyként. Az utóbbi években az arany is népszerű befektetéssé vált, mivel egyre többen keresik a módját annak, hogy megvédjék vagyonukat az inflációtól és más gazdasági bizonytalanságoktól.

Az aranyba való befektetésnek számos előnye van, többek között:

  • Az arany az infláció elleni fedezet: Ahogy az áruk és szolgáltatások árai idővel emelkednek, az arany értéke is hajlamos emelkedni. Ez teszi az aranyat jó befektetéssé azok számára, akik aggódnak amiatt, hogy az infláció más vagyontárgyaik értékét felemészti.
  • Az arany fedezet a gazdasági bizonytalanság ellen: Az arany általában jól teljesít, ha gazdasági bizonytalanság van, mivel a befektetők általában biztonságos menedékként tekintenek rá. Ez teszi az aranyat jó befektetéssé azok számára, akik aggódnak a változékony piacok vagy a bizonytalan gazdaság miatt.
  • Az arany diverzifikációs eszköz: Az aranyba való befektetéssel diverzifikálhatja portfólióját, és segíthet megvédeni vagyonát a piaci ingadozásoktól.
  • Az arany likvid: Az arany könnyen megvásárolható és eladható, ami nagyon likvid eszközzé teszi. Ez megkönnyíti az aranyba való befektetést, még akkor is, ha kezdetben nem rendelkezik nagy tőkével.

Bővebben: Az arany befektetés előnyei

Az arany befektetés veszélyei

Annak ellenére, hogy az arany biztonságos menedékeszköz hírnevét élvezi, az aranynak vannak olyan kockázatai, amelyekkel a befektetőknek tisztában kell lenniük.

Az egyik legnagyobb kockázat az, hogy az arany ára változékony, és relative rövid időn belül emelkedhet és csökkenhet. Ez megnehezíti annak megjósolását, hogy mikor a legjobb a befektetés ideje, és azt is jelenti, hogy a befektetők sok pénzt veszíthetnek, ha nem jól időzítik a befektetésüket.

További kockázatot jelent, hogy az aranyat gyakran fizikai formában tárolják, ami azt jelenti, hogy az aranyat veszélyeztetheti a lopás vagy a sérülés.

Végül pedig ott van az a kockázat, hogy az arany nem biztos, hogy jó befektetés lesz a jövőre nézve. Egyes szakértők úgy vélik, hogy már túl vagyunk azon a ponton, amikor az arany hosszú távon jó befektetésnek számít, és az idő előrehaladtával csak egyre kevésbé lesz értékes. Habár, a gazdasági válságok megmutatták, hogy az arany az egyik legbiztosabb befektetés a „baj” idején.

Részletesen: Az arany befektetés hátrányai

A lényeg

Az arany értékes árucikk, amelyet évszázadok óta használnak fizetőeszközként, ékszerként és befektetésként. Bár az arany ára változékony lehet, történelmileg az idő múlásával emelkedő tendenciát mutat, ami biztonságos és stabil befektetéssé teszi.

Ha aranyba való befektetést fontolgat, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is, az arany hosszú távú befektetés; nem olyasmi, aminek azonnali eredményei lesznek. Másodszor, az aranyba való befektetésnek többféle módja van, a fizikai arany vásárlásától kezdve az aranybányászati vállalatokba vagy az aranyfedezetű tőzsdén kereskedett alapokba (ETF-ek) való befektetésig.

Harmadszor, mivel az arany ára jelentősen ingadozhat, fontos, hogy hosszú távú stratégiával rendelkezzen, és ne hagyja, hogy a rövid távú ingadozások zavarják. Az arany szilárd befektetés, amely hosszú távon megvédi portfólióját az inflációtól és a piaci ingadozásoktól.

Szerző képe

SilverMan

Oldalunk célja, hogy segítsünk megérteni, miért jelentenek a nemesfémek okos befektetést hosszú távon. Hozzáférést biztosítunk a legfrissebb arany- és ezüstárfolyamokhoz, valamint tanácsokat adunk a befektetések megvásárlásához, eladásához és tárolásához. Célunk, hogy demisztifikáljuk az aranyba és ezüstbe való befektetést, hogy Ön intelligens döntést hozhasson.