Útmutató a befektetési arany érmék vásárlásához és eladásához

Az aranyba való befektetés terén számos lehetőség áll rendelkezésre. De ennyi lehetőség mellett nehéz lehet eldönteni, hogy hol kezdjük el. A befektetési arany érmék nagyszerű lehetőséget jelentenek azok számára, akik fizikai aranyba szeretnének beruházni. A befektetési arany vásárlás és eladás folyamata egyszerű.

Íme, amit az arany érmék vásárlásáról tudni kell.

Mik azok az arany befektetési érmék?

American Gold Eagle
American Gold Eagle érme

Az arany befektetési érmék olyan aranyból készült érmék, amelyeket kifejezetten befektetési célokra terveztek. Különböző formájú, méretű és súlyú nemesfém érmék léteznek, és álltalában az arany pillanatnyi áránál drágábban adják el őket. Általában 22-24 karátos aranyból készülnek, és a kibocsátó kormány által biztosított névértékkel rendelkeznek. Az arany befektetési érmék általában mentesülnek a tőkenyereségadó alól, így vonzó választásnak bizonyulnak a portfóliójukat diverzifikálni kívánó befektetők számára.

Érdemes elolvasni: Hogyan fektessenek be a kezdők aranyba?

Miért érdemes arany érmékbe fektetni?

 • Az arany érmék segíthetnek diverzifikálni a befektetési portfóliót, és megvédhetik Önt az inflációtól. Az arany érmékbe való befektetéssel segíthet megóvni pénzügyeit, és biztosíthatja, hogy pénze idővel gyarapodjon.
 • Liquiditás: Az arany érmék könnyen megvásárolhatók és eladhatók.
 • Az érmék gyakran ésszerűbb befektetésnek bizonyulnak, mint más lehetőségek, például a részvények vagy a kötvények, mivel idővel általában megőrzik értéküket, sőt, még nő is az értékük. Azonban ne felejtsük el, hogy az arany és ezüst befektetések hosszútávúak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő aranyérmét a befektetéshez?

A legfontosabb elem az érme aranytartalma, mivel ez határozza meg az értékét. Minél magasabb az aranytartalom, annál értékesebb az érme.

Egy másik jelentős tényező, amelyet figyelembe kell venni, az érme állapota. Egy jó állapotban lévő érme többet fog érni, mint egy rossz állapotban lévő.

Azt is fontos szem előtt tartani, hogy a különböző országokban eltérő szabványok vonatkoznak arra, hogy mi minősül befektetési aranyérmének. Az Egyesült Államokban például a befektetési arany érméknek legalább 22 karátos tisztaságúnak kell lenniük.

Ezenkívül egyes érmék többet érhetnek a gyűjtési értékük, mint az aranytartalmuk miatt. Ezek jellemzően régebbi érmék, amelyeket már nem gyártanak. Ezért, ha arany érmékbe szeretne befektetni, fontos, hogy alaposan utánanézzen, hogy a megfelelőt válassza a portfóliójába.

Milyen kockázatokkal jár az aranyérmékbe való befektetés?

Az aranyba való befektetésnek többféle módja van. Vásárolhat arany rudakat, arany részvényeket vagy arany érméket.

 • Az aranyérmékbe való befektetésnek vannak bizonyos kockázatai. Például az aranyérmék értéke nagyon instabil lehet. Az arany ára rövid idő alatt sokat változhat, ami azt jelenti, hogy a befektetés értéke figyelmeztetés nélkül növekedhet vagy csökkenhet.
 • Egy másik lehetséges hátránya, hogy az aranyérmék hamisak lehetnek. Volt már néhány eset, amikor hamis pénzérme került forgalomba. Így a végén olyan érmébe fektethet, amelynek nincs értéke.
 • Az aranyérmék biztonságos megőrzésének számos módja van. Az egyik lehetőség a banki széfben való tárolás. Egy másik lehetőség az otthoni széfben való tárolás. Ha otthoni széfben tárolja őket, mindenképpen rögzítse a széfet a padlóhoz vagy a falhoz, hogy ne lehessen könnyen ellopni.

Hogyan ápoljuk arany érméinket?

Bár az aranyérmék gondozása nem bonyolult, van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie ahhoz, hogy jó állapotban tartsa őket.

 • Legyen óvatos az érméivel, és kerülje, hogy leejtse őket, vagy olyan éles tárgyaknak tegye ki őket, amelyek megkarcolhatják vagy károsíthatják a felületüket.
 • Tartsa érméit hűvös, száraz, közvetlen napfénynek vagy szélsőséges hőmérsékletnek nem kitett helyen.
 • Ha azt tervezi, hogy egy ideig megtartja érméit, érdemes lehet befektetni egy széfbe vagy másfajta tárolóeszközbe, amely extra biztonságot nyújt.
 • Rendszeresen óvatosan tisztítsa meg érméit egy puha, tiszta ruhával, hogy eltávolítsa a felületükön felgyülemlett szennyeződéseket és törmeléket. Ne használjon durva vegyszereket vagy tisztítószereket, mivel azok károsíthatják az érmét.
 • Érdemes rendszeresen elvégeztetni érméjének szakszerű felértékelését, így biztos lehet benne, hogy megfelelően biztosítva van az elvesztés vagy sérülés ellen.

Hogyan lehet eladni az aranyérméket?

Az aranyérmék népszerű befektetésnek számítanak azok számára, akik változatosabbá szeretnék tenni portfóliójukat, vagy védekezni szeretnének az infláció ellen. Bár az aranyérmék megvásárlásának számos módja van, az eladásuk nehezebb lehet. Használja az alábbi tippeket, hogy a lehető legtöbb pénzt kapja aranyérmei eladásából:

 • Ismerje meg az arany aktuális spot árát. Így képet kaphat arról, hogy mennyit érnek az érméi, és ez segít eldönteni, hogy érdemes-e most eladni őket.
 • Vizsgálja meg a különböző vevőket. Meg fogja tapasztalni, hogy számos vállalat hajlandó megvásárolni az aranyérméit, de nem mindegyikük kínálja ugyanazokat a feltételeket vagy árakat. Hasonlítson össze néhány különböző lehetőséget, mielőtt döntést hozna.
 • Jó ötlet lehet, ha felbecsülteti érméit. Ha ritka vagy régi aranyérméi vannak, egy szakszerű értékbecslés segíthet megérteni a valódi értéküket. Így jobb árat kaphat értük, amikor eladja őket.
 • Alkudozzon az árról. Miután talált egy vevőt, törekedjen arra, hogy alkudozással a lehető legjobb árat érje el. Gyakori, hogy a vevők alacsony kezdeti ajánlatot tesznek, ezért ne habozzon, ha ellenajánlatot kell tenni.

Jelenlegi arany árak (forint, dollár, euro)

GYIK

Melyek a legismertebb arany befektetési érmék?

A piacon számos különböző típusú arany befektetési érme létezik, de a legnépszerűbbek közé tartoznak a következők:

 • American Gold Eagle: Az Egyesült Államok pénzverdéje gyártja ezeket az unciás érméket, amelyeknek 22 karátos (916,7/1000) aranytartalma. Névértékük 50 dollár, és a legszebb érmék között tartják őket számon.
 • Maple Leaf aranyérme (juhar levél): A Royal Canadian Mint gyártja ezeket az érméket, amelyek egy uncia 24 karátos aranyat tartalmaznak (999,9/1000). Ezek névértéke 50 dollár, és nagyon népszerűek a befektetők körében.
 • Dél-afrikai Krugerrand: Mindegyik egy uncia 22 karátos aranyat tartalmaz (916,7/1000). A Krugerrand talán a legismertebb befektetési aranyérme, amely létezik.
 • A Bécsi Filharmonikusok arany befektetési érmét 1989-ben vezette be az Osztrák Pénzverde. Az érmét .9999 finomságú aranyból készítik, és minden érme súlya 1 troy uncia. Az érme előlapján egy orgona látható, amely a Bécsi Filharmonikusok szimbóluma. Az érme hátoldalán a zenekar tagjai által használt különböző hangszerek láthatók. A névértéke 100 euro. Magyarország talán legkedveltebb választása a nemesfémek befektetőinek körében.

Mi a különbség az arany érmék és az arany rudak között?

Az aranyérmék és az aranyrudak egyaránt népszerű formái az aranyba való befektetésnek. Van azonban néhány alapvető különbség a kettő között, amellyel a befektetőknek tisztában kell lenniük.

 • Az aranyérméket állami pénzverdék verik, és jellemzően névértékkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy számos országban törvényes fizetőeszközként használhatók. Az aranyrudak viszont nem törvényes fizetőeszközök, és nincs névértékük. Ehelyett a súlyuk alapján értékelik őket aranyban kifejezve.
 • Egy másik lényeges különbség, hogy az aranyérmék általában könnyebben hordozhatóak, mint az aranyrudak. Ennek oka, hogy kisebb méretűek, és gyakran védőburkolattal vannak ellátva. Az aranyrudak viszont elég nagyok és nehézkesen szállíthatók.
 • A befektetőknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy az arany érmék jellemzően magasabb prémiummal rendelkeznek, mint az arany rudak.

Összegzésképpen

Összefoglalva, ha arany érmékbe való befektetésen gondolkodik, fontos, hogy alaposan tájékozódjon, és jó hírű kereskedővel dolgozzon együtt. Az arany érmék jó kiegészítői lehetnek a befektetési portfóliójának, de ugyanúgy kockázatokat rejtenek magukban, mint bármely más befektetés. Gondos tervezéssel és végrehajtással minimalizálhatja ezeket a kockázatokat, és az aranyat pénzügyi jövőjének részévé teheti.

Ezt is érdemes elolvasni: Mi mozgatja az arany árát?