Mi mozgatja az arany árát?

Mi mozgatja az arany árát? Talán kíváncsi, hogy miért ingadozik az arany ára ennyire. Vagy esetleg aranyba szeretne befektetni, és szeretné tudni, hogy mi befolyásolja az árát. Akár aranyat szeretne vásárolni, akár csak jobban meg szeretné érteni, ez a cikk elmagyarázza, hogy milyen tényezők mozgatják az arany árát.

1. Aranytermelés

Az arany egy véges erőforrás, amelyet a földből termelnek ki, ami azt jelenti, hogy az arany mennyisége folyamatosan csökken. Ez teszi az aranyat értékes árucikké, amelynek árát a kereslet és a kínálat határozza meg. Minél több aranyat termelnek ki, annál alacsonyabb lesz az ára, mivel több arany áll rendelkezésre a piacon. Ha azonban csökken az aranytermelés, az árak emelkedni kezdenek, mert kevesebb áll rendelkezésre belőle. Az aranytermelés tehát közvetlenül befolyásolja az arany árát.

Az arany kitermelési költségei az elmúlt években az infláció, valamint az energia- és munkaerőköltségek növekedése miatt emelkedtek. Ezeket a magasabb költségeket az arany magasabb ára formájában a fogyasztókra hárítják át.

aranybányászati termelés
Aranybányászati termelés szinte alig növekszik (forrás)

Érdemes elolvasni: Arany befektetés útmutató

2. A Fed monetáris politikája

Az arany árát már régóta befolyásolják a Federal Reserve intézkedései. A monetáris politika legközvetlenebb módon a kamatlábakon keresztül befolyásolja az arany árát. Amikor a Fed csökkenti a kamatlábakat, az arany tartása vonzóbbá válik más befektetésekhez képest, ami magasabb árakat eredményez.

Az arany ára érzékeny az inflációs várakozásokra is, amelyeket a Fed politikája befolyásol. Ha az infláció várhatóan emelkedik, az arany vonzóbb befektetéssé válik, ami felfelé hajtja az árakat.

Végül a Fed intézkedései közvetve befolyásolhatják az arany iránti keresletet a gazdasági feltételek és a befektetői bizalom befolyásolásával. Az erős gazdaság általában alacsonyabb aranykereslethez vezet, mivel a befektetők más lehetőségeket keresnek, míg a gazdasági bizonytalanság időszakai megnövekedett keresletet eredményezhetnek az olyan biztonságos eszközök iránt, mint az arany.

Fed és az arany ára (forrás)

3. Infláció

Az infláció az áruk és szolgáltatások árának emelkedési üteme. Az infláció fő okai lehetnek a pénzkínálat növekedése, vagy a termelési költségek, például a nyersanyagok növekedése. Az inflációnak az aranyra gyakorolt hatása bonyolult és ellentmondásos.

Egyrészt az aranyat gyakran tekintik az infláció elleni fedezeti eszköznek, mivel magas infláció idején jobban megőrzi az értékét, mint más eszközök. Másrészt az arany reálértékben valóban csökkenhet a magas infláció idején, mivel az arany ára általában lassabban emelkedik, mint az általános árszínvonal.

Melyik az igazi? Az arany véd az infláció ellen vagy sem? A válasz az, hogy ez a konkrét körülményektől függ. Általánosságban azonban az arany hosszú távon valószínűleg legalább részben ellensúlyozza az infláció hatásait.

Arany ugrik, dollár esik (forrás)

4. Globális kereslet és kínálat

Az arany értékes nyersanyag, amelyet számos iparágban használnak, az ékszerektől az elektronikáig. Az arany árát a globális kereslet és kínálat határozza meg. Ha nagy a kereslet és korlátozott a kínálat, az arany ára emelkedik. Ennek az ellenkezője igaz, amikor aranyból bőség van, a kereslet pedig alacsony. Az olyan globális tényezők, mint a gazdasági növekedés, az infláció és a központi bankok politikája mind befolyásolhatják az arany árát.

5. Arany és a FIAT valuták kapcsolata

Ahogy a világ fejlődik, úgy alakulnak ki a különböző pénznemek. A múltban az aranyat használták fizetőeszközként. Napjainkban a papírpénz a fő valutatípus, amelyet fiat valutának is neveznek. Az arany és a fiat valuták között fordított kapcsolat van, mert amikor a fiat valuta értéke csökken, az arany értéke nő. Ez azért van, mert az emberek hajlamosak aranyba fektetni, amikor a gazdaság nem megy jól. Az aranyat biztonságos menedéknek tekintik a befektetők, mivel hosszú múltra tekint vissza, és megőrzi az értékét.

6. Geopolitikai válságok

Az elmúlt években a geopolitikai válságok egyre gyakoribbá váltak. Ezek a válságok jelentős hatással lehetnek az arany árára. Íme három módja annak, hogy a geopolitikai válságok hogyan befolyásolhatják az arany árát:

A geopolitikai válságok az arany iránti kereslet növekedéséhez vezethetnek. Amikor bizonytalanság uralkodik a világban, a befektetők gyakran az aranyhoz, mint biztonságos menedékként szolgáló eszközhöz áramlanak. Ez a megnövekedett kereslet felhúzhatja az arany árát.

A geopolitikai válságok az arany kínálatának növekedéséhez is vezethetnek. Például amikor az országok közötti feszültségek fokozódnak, a központi bankok eladhatják aranytartalékaikat, hogy készpénzhez jussanak. Ez a megnövekedett kínálat lefelé irányuló nyomást gyakorolhat az árakra.

Végül a geopolitikai válságok inflációs nyomást okozhatnak. Amikor a világban zavargások vannak, az gyakran az olaj és más nyersanyagok árának emelkedéséhez vezet.

7. A gazdaságba vetett bizalom hiánya

Az arany értékét a piac határozza meg, amelyet számos tényező befolyásol, többek között a gazdaságba vetett bizalom. Amikor a gazdaságba vetett bizalom alacsony, az arany iránti kereslet jellemzően megnő, ami felfelé hajtja az árat.

A befektetők általában akkor fordulnak az arany felé, ha aggódnak a részvénypiac stabilitása miatt, vagy ha inflációra számítanak.

Bár az arany árát számos tényező befolyásolja, a gazdaságba vetett bizalom az egyik legfontosabb.

8. ETF-ek

Az aranyra összpontosító tőzsdén kereskedett alapok az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek, mivel a befektetők az infláció és más gazdasági bizonytalanságok elleni fedezetként igyekeznek a nemesfémet portfóliójukba illeszteni. De hogyan befolyásolják ezek az ETF-ek magának az aranynak az árát?

Általánosságban elmondható, hogy az ETF-ek pozitív és negatív hatással is lehetnek az arany árfolyamára. Egyrészt az ETF-ek növelhetik az arany iránti keresletet azáltal, hogy hozzáférhetőbbé teszik az aranyat olyan befektetők számára, akik egyébként nem tudnának befektetni a fémbe. Ez a megnövekedett kereslet az arany magasabb árát eredményezheti. Másrészt az ETF-ek eladási nyomást is gyakorolhatnak az aranyra, mivel a befektetők eladják az alapban lévő részvényeiket, ha készpénzre van szükségük, vagy ha portfóliójukat egyensúlyba akarják hozni.

Melyek az aranyárak hosszú távú befolyásoló tényezői?

Az arany egy nemesfém, amely hosszú múltra tekint vissza, hiszen globális fizetőeszközként, értéktárolóként és biztonságos menedékként szolgál. Az arany árát számos tényező határozza meg, többek között a központi bankok politikája, a globális gazdasági és politikai trendek, az inflációs nyomás, a befektetői kereslet és a kínálat dinamikája. Bár a rövid távú tényezők az arany árfolyamának ingadozásához vezethetnek, hosszú távon több kulcsfontosságú tényező valószínűleg továbbra is magas szinten fogja támogatni az arany árát.

A központi bankok világszerte egyre inkább az arany mint tartalékeszköz felé fordulnak a fiat valuták hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmak közepette. Az inflációs nyomás várhatóan az elkövetkező években is magas marad, mivel a központi bankok alacsonyan tartják a kamatlábakat, és a mennyiségi lazítási programok révén több pénzt pumpálnak a gazdaságokba. Ezek a tendenciák valószínűleg továbbra is növelni fogják a befektetők keresletét az arany iránt, amely a valuták elértéktelenedése és az infláció elleni fedezetként szolgál.

Ez is érdekelhet: Meg lehet gazdagodni arany befektetéssel?