Meg lehet gazdagodni arany befektetéssel?

Az elmúlt években az arany egyre inkább felértékelődött, sőt egyesek „új” eszközosztályként emlegetik. Ahogy a befektetők egyre jobban érdeklődnek az arany iránt, felmerül a kérdés: meg lehet-e gazdagodni aranyba fektetve?

A válasz, mint minden befektetés esetében, itt is az, hogy nincs garantált út a gazdagsághoz. Az arany azonban kínál néhány olyan potenciális előnyt, amely miatt érdemes lehet kiegészíteni a portfólióját.

Bár az arany ára változékony lehet, hosszú távon általában jobban tartja az értékét, mint a legtöbb más befektetés. Emiatt sok befektető az aranyat „biztonságos menedék” eszköznek tekinti.

Az arany megvédi a vásárlóerőt

Sokan úgy tekintenek az aranyra, mint a vásárlóerejük védelmére szolgáló eszközre, különösen a gazdasági zavarok idején.

Számos oka van annak, hogy az aranyat az infláció elleni védelemnek tekintik. Egyrészt az arany ritka, és a kínálatát nem lehet könnyen növelni, ellentétben a fiat valutákkal, amelyeket tetszés szerint nyomtathatnak. Ez az aranyat kevésbé teszi sebezhetővé a leértékelődéssel szemben. Ezenkívül az aranyat évszázadok óta használják fizetőeszközként, így jól bevált tapasztalatokkal rendelkezik. Az emberek nagyobb valószínűséggel bíznak egy ilyen hosszú múlttal rendelkező eszközben.

Végül pedig az arany hordozható és könnyen tárolható, így ideális módja a vagyon megőrzésének. Amikor az inflációs nyomás kezd felerősödni, a befektetők gyakran fordulnak az aranyhoz, hogy megvédjék vagyonukat.

Olvasd el: Hogyan fektessünk aranyba – Arany befektetés tippek kezdőknek

Az arany egy stabil megtakarítási eszköz

Ha pénzmegtakarításról van szó, sokan automatikusan a helyi bankban vezetett megtakarítási számlára gondolnak. A díjak és az alacsony kamatlábak miatt azonban a pénzed nem biztos, hogy olyan mértékben növekszik, mint szeretnéd. Az egyik alternatíva az aranyba való befektetés. Íme néhány ok, amiért az arany jó befektetés.

Az arany olyan fizikai eszköz, amelyet évszázadok óta használnak fizetőeszközként és értékmegőrzőként. A papírpénzzel ellentétben az aranyat nem lehet nyomtatni vagy önkényesen létrehozni a központi bankok által. Ez teszi biztonságosabb befektetéssé, különösen gazdasági vagy politikai instabilitás idején.

Az arany az infláció idején is jobban megőrzi az értékét, mint más befektetések. Ennek oka, hogy amikor a megélhetési költségek emelkednek, az arany ára általában hasonló mértékben emelkedik.

Az arany egy fedezeti eszköz

A fedezeti eszköz olyan befektetés, amelyet egy másik befektetés esetleges veszteségeinek ellensúlyozására hoznak létre. Az aranyat gyakran használják fedezeti eszközként, mivel biztonságos menedékként tekintik. Amikor a részvénypiac ingadozik, a befektetők gyakran fordulnak az aranyhoz, hogy megvédjék portfóliójukat.

Az arany ára általában a részvénypiaccal ellentétes irányban mozog. Amikor a részvények esnek, az arany ára gyakran emelkedik. Ez teszi az aranyat jó fedezeti eszközzé azon befektetők számára, akik aggódnak a részvényportfóliójukban bekövetkező potenciális veszteségek miatt.

Bár a pénzügyi piacokon nincsenek garanciák, az arany történelmileg jó fedezetet jelent más befektetések veszteségeivel szemben. Emiatt sok befektető úgy dönt, hogy portfóliójának egy részét aranyba fekteti, hogy így védekezzen a volatilitás és a lehetséges veszteségek ellen.

Nézd meg: Arany árfolyam grafikonok

Az arany mint diverzifikáló befektetés

Azzal, hogy a befektető a befektetési portfólió egy kis részét aranyba fekteti, csökkentheti a portfólió teljes kockázatát, és nagyobb diverzifikációt érhet el.

Az arany történelmileg jobban megőrizte értékét, mint más eszközök az inflációs vagy gazdasági zavarok idején. Emiatt az arany „biztonságos menedék” eszközként működhet, segítve a befektetési portfólió értékének védelmét, amikor más eszközök értéke csökken.

Bár nincs garancia arra, hogy az arany ára a jövőben is emelkedni fog, a fém hosszú távon a legtöbb más eszközt felülmúlta, és valószínűleg továbbra is fontos szerepet fog játszani a diverzifikált befektetési portfóliókban.

Az arany tulajdonlás különféle módjai

Az arany birtoklásának sokféle módja van. Vannak, akik aranyrudakba vagy érmékbe fektetnek be, míg mások inkább arany ékszereket vagy más tárgyakat vásárolnak. Az aranyat páncélszekrényben vagy otthon is lehet tárolni. Mindegyik tulajdonlási módnak vannak előnyei és hátrányai.

Az aranyrudakba vagy érmékbe való befektetés népszerű választás azok számára, akik befektetésként szeretnének aranyat birtokolni. Aranyrudakat és -érméket bankoktól, ékszerészektől és online kereskedőktől lehet vásárolni.

Az arany birtoklásának másik módja a papíralapú befektetések, például részvények, kötvények és befektetési alapok. Az ilyen típusú befektetések likvidebbek, mint a fizikai arany, és könnyebben lehet őket vásárolni és eladni.

Összefoglalva

Az arany jó befektetés lehet, de nincs garancia arra, hogy az aranyba való befektetéssel meggazdagszik. Sok pénzt kereshet, ha az arany ára emelkedik, de pénzt is veszíthet, ha az ára csökken. Mielőtt aranyba fektetne, végezze el a kutatásait, és beszéljen egy pénzügyi tanácsadóval, hogy kiderítse, ez a megfelelő befektetés-e az Ön számára.

Ez is érdekelhet: Miért biztonságos menedék eszköz (safe haven) az arany?