Az arany biztonságos menedék eszköz (safe haven)?

Számos oka van annak, hogy az aranyat gyakran biztonságos menedék eszköz egy hatékony formájaként tartják számon. Egyrészt régóta használják fizetőeszközként és értéktárolóként. Ezenkívül az arany elég bőséges ahhoz, hogy érméket lehessen készíteni belőle, de elég ritka ahhoz, hogy ne mindenki tudjon előállítani, és nem korrodálódik.

Miért biztonságos az arany?

Az aranyat gyakran tekintik biztonságos menedéknek, különösen gazdasági vagy politikai bizonytalanság idején.

Van néhány ok, amiért a befektetők ilyen időszakokban az aranyhoz fordulhatnak:

  • Az aranyat értékőrzőnek tekintik. Ez azt jelenti, hogy idővel megőrzi az értékét, még akkor is, amikor más eszközök ára csökken.
  • Az arany az infláció elleni fedezet.
  • Az arany diverzifikáló eszköz. Ez azt jelenti, hogy segíthet csökkenteni a befektetési portfólió általános kockázatát.
  • Az arany likvid. Ez azt jelenti, hogy könnyen megvásárolható és eladható, és szükség esetén készpénzre váltható.

Hogyan teljesített az arany, mint biztonságos menedék eszköz

pénzügyi válságok és az arany
Pénzügyi válságok és az arany árának viselkedése

Az aranyat gyakran tekintik biztonságos menedéknek gazdasági vagy politikai zavarok idején. Amikor a befektetők aggódnak portfóliójuk stabilitása miatt, gyakran fordulnak az aranyhoz, hogy megvédjék eszközeiket.

Válságok idején az arany történelmileg felülmúlta a többi eszközosztály teljesítményét. A 2008-as pénzügyi válság idején például az arany ára megugrott, miközben a részvényárak zuhantak. Ennek oka, hogy a befektetők az aranyat biztonságos menedéknek tekintik a bizonytalan időkben.

Annak ellenére, hogy az arany a biztonságos menedék eszközeként ismert, nincs garancia arra, hogy válságok idején mindig jól teljesít. Valójában a 2020-as koronavírus-járvány idején az arany ára más eszközosztályokkal együtt csökkent. Hosszú távon azonban az arany a legtöbb más eszközt felülmúlta, és valószínűleg ez a jövőben is így lesz.

Kezdőknek: Befektetési arany útmutató

Milyen tényezők teszik az aranyat biztonságos befektetéssé

Az aranyat évszázadok óta használják fizetőeszközként, ékszerként és egyéb dísztárgyként. Az arany azért biztonságos menedékeszköz, mert ritka, tartós és sokoldalúan felhasználható.

Az arany azért ritka, mert nem könnyű megtalálni vagy előállítani. Az arany bányászata nagy erőfeszítést igényel, és csak korlátozott mennyiségben van belőle a világon. Ez teszi az aranyat értékessé, és azt jelenti, hogy egyfajta fizetőeszközként is használható.

Az arany tartós, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig lehet tárolni és megőrizni. Más értéktárgyakkal ellentétben az arany nem korrodálódik és nem veszít értékéből az idő múlásával. Ez teszi ideális befektetéssé azok számára, akik hosszú távon szeretnék megőrizni vagyonukat.

Végezetül az arany számos felhasználási lehetőséggel rendelkezik. Használható ékszerekben, elektronikában és még a gyógyászatban is. Ez azt jelenti, hogy az arany iránt mindig lesz kereslet, függetlenül attól, hogy mi történik a világban.

Az aranyba, mint biztonságos menedékbe történő befektetés előnyei

Számos oka van annak, hogy az aranyat biztonságos menedék eszköznek tekintik, többek között a következők:

  • Az arany fizikai eszköz, amelyet kézben lehet tartani, így kézzelfogható és valós. Ez megnyugtató lehet bizonytalan időkben, amikor a papíralapú eszközök, például a részvények és kötvények ingadozhatnak.
  • Az arany véges erőforrás, ami azt jelenti, hogy a központi bankok vagy más intézmények nem tudják felhajtani az árát. Ez viszonylag stabil befektetéssé teszi az aranyat az inflációs időszakokban.
  • Az aranyat régóta elfogadják globális fizetőeszközként, ami olyan szintű stabilitást biztosít, amellyel más befektetések nem feltétlenül rendelkeznek.
  • Az arany nem kötődik egyetlen országhoz vagy gazdasághoz sem, ami kevésbé teszi kockázatossá, mint az egy ország részvényeibe vagy kötvényeibe való befektetés.

Az aranyba való befektetés nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő, és minden befektetésnek vannak kockázatai. A biztonságos menedéket kereső befektetők számára azonban az arany vonzó lehetőség lehet.

Az aranyba, mint biztonságos menedék eszközbe történő befektetés kockázatai

Ha biztonságos menedékként szolgáló eszközökről van szó, az aranyat gyakran az egyik legjobb lehetőségnek tartják. Végül is hosszú múltra tekint vissza, hiszen megbízható értéktároló, és a gazdasági zavarok idején a legtöbb más eszközkategóriát felülmúlta.

Az aranyba történő befektetés előtt azonban néhány kockázatot is figyelembe kell venni. Az arany ára például nagyon változékony lehet, ami azt jelenti, hogy rövid idő alatt sokat emelkedhet és csökkenhet az értéke. Ez megnehezítheti a befektetés időzítését, és a végén pénzt veszíthet, ha akkor vásárol, amikor az ár magas, és akkor adja el, amikor esik.

Az arany a központi bankok és más nagy intézmények manipulációjára is érzékeny. Ez azt jelenti, hogy az árat mesterségesen felhúzhatják vagy lenyomhatják, ami ismét veszteséget okozhat a befektetőknek.

Az aranyba való befektetés nem kockázatmentes, de ha óvatos és alapos kutatást végez, akkor nagyon hatékony módja lehet a portfólió diverzifikálásának és az esetleges gazdasági zavaroktól való védekezésnek.

Hogyan diverzifikálhatja portfólióját az arannyal

Az aranyat gyakran tekintik biztonságos menedékeszköznek, és nem véletlenül. Az arany hosszú távon a legtöbb más eszközkategóriát felülmúlta, és megbízható fedezetet nyújt az infláció ellen. Az arany emellett rendkívül likvid, így könnyen megvásárolható és eladható.

Számos módja van annak, hogy aranyat adjunk a portfóliónkhoz, beleértve az arany ETF-ekbe, befektetési alapokba és bányászati részvényekbe való befektetést. Fizikai aranyba, például érmékbe és rudakba is befektethet.

Az aranyba való befektetés módjának kiválasztásakor fontos, hogy figyelembe vegye befektetési céljait és kockázattűrő képességét. Az arany nem spekulatív befektetés, ezért fontos, hogy hosszú távon gondolkodjunk az aranyba történő befektetés során.

A lényeg: az arany egy biztonságos menedék eszköz?

Az aranyat gyakran nevezik „biztonságos menedék” eszköznek, mivel úgy gondolják, hogy gazdasági vagy geopolitikai stresszhelyzetekben is megőrzi az értékét. Az arany tartása segíthet ellensúlyozni más eszközök, például részvények vagy kötvények veszteségeit. De hogy az arany valóban biztonságos menedék eszköz-e, az vita tárgya.

Egyes szakértők arra a tényre hivatkoznak, hogy az arany ára a 2008-as globális pénzügyi válság idején nem teljesített jól, ami azt bizonyítja, hogy az arany nem biztonságos menedékeszköz. Mások azzal érvelnek, hogy az arany ára a válság után emelkedett, mivel a befektetők menedéket kerestek a folyamatos gazdasági bizonytalanság elől.

Nincs végleges válasz arra, hogy az arany biztonságos menedék eszköz vagy sem. Ez végső soron az Ön személyes körülményeitől és befektetési céljaitól függ. Ha portfóliója diverzifikálásának és a bizonytalanság elleni fedezetnek a módját keresi, az aranyat érdemes lehet megfontolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy az arany ára változékony lehet, és nem mindig a várt módon teljesít.

Ez is érdekelheti: Arany befektetési alapok útmutató