Arany befektetési alapok útmutató

Azt mondják, hogy minél csillogóbb a vételi lehetőség, annál kifizetődőbb az eredmény. És mivel az arany az egyik legértékesebb árucikk a mai piacon, nem csoda, hogy sokan keresik a befektetési lehetőségeket. Ha újnak számít a befektetésben, ebben az útmutatóban mindent megtudhat, amit az arany befektetési alapokról tudni kell.

Bevezetés az arany befektetési alapokba

Az arany befektetési alapok népszerű módja annak, hogy aranyat adjon a portfóliójához, és tőkét kovácsoljon a piaci változásokból. A fizikai arannyal ellentétben az aranyalapokat szükség szerint lehet vásárolni és eladni, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a befektetők számára. Az arany befektetési alapok jellemzően aranyfedezetű, de a nyílt piacon – a részvényekhez vagy kötvényekhez hasonlóan – kereskedett származtatott szerződésekre utalnak. Mint minden eszközosztály esetében, az aranyalapokba való befektetés előtt fontos megérteni ezek működését.

Az arany befektetési alapok számos stratégiára alkalmasak, kezdve azoktól, akik az arany hosszú távú árfolyam-felértékelődésének szeretnének kitettséget szerezni, egészen azokig, akik rövid távú tőkenövekedési lehetőségeket keresnek – mint például a kereskedők és a spekulánsok.

Általánosságban elmondható, hogy az aranyalapokba történő befektetés esetén magasabb kockázat/nyereség arányú portfólióra számíthat, mint a fizikai arany vásárlásakor.

Az aranybefektetési alapok kiválasztásakor több fontos tényezőt kell figyelembe venni:

Az alap típusa: Az arany befektetési alapoknak különböző típusai vannak, mint például az ETF-ek (tőzsdén kereskedett alapok), a CEFS-ek (zárt végű alapok) és a nyílt végű befektetési alapok.

Díjak és költségek: Az egyes alapok a struktúrájuktól függően díjakkal járhatnak, ezért fontos, hogy ellenőrizze és összehasonlítsa az egyes alapok költségeit, amelyekbe befektetést fontolgat.

Liquiditás: Az alap likviditása határozza meg, hogy mennyire könnyű vagy nehéz eladni a befektetési jegyeket, ha már nem kívánja birtokolni azokat – ezért a tőke lekötése előtt ellenőrizze, hogy a kereskedés korlátozott vagy korlátlan-e.

Diverzifikáció: Mivel egyetlen fizikai aranyrúddal nem lehet diverzifikálni, több bányászati részvény vagy más pénzügyi eszköz megfelelő eszközmegosztási stratégiával kombinálva előnyös lehet a portfólió diverzifikációja.

Érdemes elolvasni: Útmutató a befektetési aranyhoz

Az aranyalapokba való befektetés előnyei

Az aranyalapok az utóbbi években egyre vonzóbb befektetésekké váltak, mivel lehetőséget kínálnak az embereknek arra, hogy anélkül tegyenek szert az aranyra, hogy magas prémiumot kellene fizetniük az érmékért vagy rudakért.

Az aranyalapokba történő befektetéssel az egyének nagyobb likviditásból, alacsonyabb díjakból és potenciálisan magasabb hozamból profitálhatnak, mintha fizikai aranyat vásárolnának.

Továbbá az aranyalapokba való befektetés lehetővé teszi az egyének számára, hogy diverzifikálják befektetési portfóliójukat, és védekezzenek az árfolyam-ingadozások és az infláció ellen.

Az aranyalapokba való befektetés egyik fő előnye, hogy tapasztalt elemzők és portfóliómenedzserek professzionális kezelési szolgáltatásaihoz férhetnek hozzá.

Az aranyalap-kezelők a portfólió hozamának maximalizálása érdekében kiválasztanak bizonyos részvényeket, például bányászok vagy fizikai aranyrudakkal foglalkozó brókerek részvényeit. Emellett sok aranyalap-kezelő olyan opciós stratégiákat alkalmaz, mint például fedezett vételi ajánlatok írása a bányászati részvényekre, amelyek nagyobb hozamot kínálnak, mint a fizikai aranyba való befektetés hagyományos módszerei.

Egy másik előny a magasabb hozamok lehetősége, mivel a legtöbb alap indexalapú stratégiát követ, amely a mögöttes árupiac vagy a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) hozamát replikálja.

Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy egyidejűleg több olyan vállalatnak is kitettséget szerezzenek, amelyek nemesfémek, például arany vásárlásával, finomításával és értékesítésével foglalkoznak.

Az ETF-ek gyakran likvidebbek is, mint a fizikai rudak vagy érmék vásárlása, így a befektető könnyebben ki tud lépni a pozíciójából anélkül, hogy nagy likviditási prémiumot kellene feláldoznia.

A kezelt alapba történő befektetés azt is lehetővé teheti a befektetők számára, hogy portfóliójukat diverzifikálják azáltal, hogy az eszközöket különböző típusú bányászati részvényekbe allokálják, amelyek kockázatosabb pozíciókat tartanának, mint például a feltáró vállalatok, miközben stabilabb ágazatokban is részt vesznek, mint például a nemesfémek termelői vagy finomítói.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő aranyalapot

Mielőtt befektetne egy aranyalapba, ismerkedjen meg annak tartalmaival. Egyes aranyalapok olyan részvényekbe vagy opciókba fektethetnek, amelyek közvetlenül ki vannak téve a fém árfolyamának mozgásának. Más alapok fizikai aranyrudakat vagy érméket vásárolnak, amelyeket az alap letétkezelője raktáron tarthat. Mielőtt befektetné pénzét, győződjön meg róla, hogy pontosan érti, milyen eszközöket tartanak az alapban.

Vizsgálja meg a megvásárolni kívánt aranyalapok teljesítménytörténetét is. Tekintse át a hírforrásokat, hogy milyen jól teljesítettek a különböző aranyalapok a társaikhoz és a referenciaértékekhez, például a Dow Jones ipari átlaghoz és a Standard & Poor’s 500 indexhez képest rövid és hosszú távon. Nézze meg, hogy a hozamokat igazítják-e az inflációhoz, valamint az adott aranyalap befektetési jegyeinek vásárlásával és eladásával kapcsolatos költségekhez – ezek mind fontos tényezők az Ön számára megfelelő alap kiválasztásakor.

A díjak egy másik kritikus szempontot jelentenek az aranyalapokba történő potenciális befektetések értékelésekor: nézze meg mind a befektetési eszköz szponzora által felszámított kezelési díjakat; mind a beágyazott költségeket, például a befektetési alap tőzsdén kereskedett változatán belüli kereskedések során megváltott brókeri jutalékokat, például a költséghányadokat, az idővel végrehajtott ügyletekért fizetett súlyozott átlagárakat, valamint a tájékoztató dokumentumban található egyéb kapcsolódó elemeket.

Az arany befektetési alapokkal kapcsolatos kockázatok

Az arany befektetési alapok számos kockázati tényezőt hordoznak, amelyekkel a befektetőknek tisztában kell lenniük, mielőtt befektetési döntést hoznak. Az alapkezelők különböző típusú aranyhoz kapcsolódó értékpapírokba fektetnek be, beleértve a határidős ügyleteket, opciókat és ETF-eket. A befektetőknek tisztában kell lenniük az ilyen típusú befektetésekkel kapcsolatos kockázatokkal, mivel nagy kockázati elemet hordozhatnak magukban.

Az árak volatilitása – Az arany ára gyakran meglehetősen változékony lehet, különösen, ha geopolitikai vagy piaci híreknek van kitéve. Ha egy aranyalap határidős vagy egyéb származtatott ügyletekben tart pozíciókat, a befektetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy pozícióik ára jelentősen csökkenhet, ha a kedvelt eszközük értéke csökken. Mindig fontos felmérni a potenciális előnyöket és kockázatokat, mielőtt bármilyen típusú termékbe befektetnénk.

Partnerkockázatok – Az aranyalapokba való befektetéssel együtt járnak a partnerkockázatok. Mivel ezek az alapok külső szerződő felekkel kötött szerződésekre támaszkodnak, biztosítaniuk kell, hogy ezek a szerződő felek teljesítik a megállapodás szerinti kötelezettségeiket, vagy veszteséggel kell számolniuk a szerződés nem teljesítése vagy a megállapodás bármelyik fél általi megszegése miatt. Ezt a kockázatot mindkét érintett fél pénzügyi helyzetére vonatkozó kutatással és átvilágítással lehet csökkenteni.

Kockázatkezelés – Bármely alap sikere és egészségi állapota nagymértékben függ a kockázatkezelési stratégiák és a benne alkalmazott politikák megközelítésétől. Az olyan kockázatkezelési stratégiák, mint a kitettségek korlátozása az egyes kötelezettek/ellenfelek alapján, az eszközök és portfóliók elkülönítése üzleti vonalak vagy országok szerint, bizonyos pozíciók fedezése származékos eszközökkel, a likviditási szintek figyelemmel kísérése és a megfelelő hitelkeretek biztosítása mind fontos eszközei a sikeres aranybefektetési alapkezelésnek. A hatékony kockázatkezelési stratégiák végrehajtásának elmulasztása idővel nagy veszteségekhez vezethet, ami súlyosan károsíthatja a befektető portfóliójának értékét és likviditási pozícióját.

Hogyan fektessünk be aranyalapokba

Az aranyalapokba történő befektetés jellemzően befektetési alaptársaságokon vagy brókercégeken keresztül történik. Ezek a szervezetek az aranyon kívül különböző nemesfémeket, például palládiumot, platinát és ezüstöt is tartalmazó különböző befektetések széles skálájához biztosítanak hozzáférést.

Az aranyalapokba történő befektetéskor a befektetőknek több tényezőt is figyelembe kell venniük, beleértve a kockázattűrést, az alap befektetési jegyeinek idővel várható hozamát, a likviditási igényeket, az adóvonzatokat, a brókerház vagy a befektetési alapokkal foglalkozó társaság által felszámított jutalékokat, az alap befektetései révén vásárolt fizikai rudak vagy érmék tárolásával kapcsolatos költségeket, valamint a geopolitikai események vagy a valutaárfolyamok mozgása miatti volatilitásra való felkészültséget. Fontos megjegyezni, hogy a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeli hozamokat, amikor bármilyen eszközosztályba fektetünk.

Összegzés

Az aranyalapokba történő befektetéssel járó lehetséges kockázatok miatt ez az útmutató azt javasolja, hogy a befektetők az aranyalapokba történő befektetés előtt mérjék fel mind az előnyöket, mind a kapcsolódó kockázatokat. Általában az aranyalapok diverzifikációs elemet biztosítanak a befektető portfóliójához, ami segíthet a lefelé irányuló kockázat korlátozásában, és védelmet nyújt a piaci visszaesésekkel és esésekkel szemben. Emellett nagyobb likviditást is kínálnak, mint a hagyományos aranybefektetések, például az érmék, rudak és certifikátok.

A befektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy minden befektetés kockázatnak teszi ki őket, és veszteségek érhetik őket, ha nem kezelik megfelelően. Különösen az árucikkek árai rendkívül volatilisek, különösen, ha nemesfémekkel, például arannyal foglalkoznak.

Még több info: Az arany befektetés hátrányai