Az arany befektetés hátrányai

Amikor a befektetésről van szó, az arany biztos megtérülési lehetőségnek látszódhat. Mielőtt azonban mélyen a zsebünkbe nyúlnánk, meg kell vizsgálnunk, milyen lehetséges hátrányai lehetnek annak, ha ebbe a nemesfémbe fektetjük a pénzünket. Ebben a cikkben az aranyba való befektetés hátrányait vizsgáljuk meg, hogy segítsünk eldönteni, hogy az aranyba való befektetés a megfelelő lépés-e az Ön pénzügyi jövője szempontjából.

Az arany magas ára

Az arany magas ára az egyik legfőbb hátránya a fémbe való befektetésnek.

Fontos megjegyezni, hogy a tárolási megfontolások is fontosak – mivel egy ilyen fizikai eszköz biztonságos helyen történő tárolására van szükség, így a tárolás költségeit is figyelembe kell venni, ha hosszú távú befektetésen gondolkodunk.

Az arany eladása és kereskedelme további díjakat is igényel, amelyek befolyásolják a nyereséget, mint például a brókeri jutalékok és a tranzakciókkal kapcsolatos egyéb költségek.

Több info: Arany befektetési útmutató kezdőknek

Az arany tárolásakor a lopás veszélye

Az aranyba történő befektetés egyik fő hátránya az arany tárolásakor felmerülő lopásveszély. A részvényekkel és kötvényekkel ellentétben az arany kézzelfogható eszköz, amely tárolást igényel.

Többféle tárolási lehetőség létezik, mint például a biztonságos tárolás egy banknál vagy letétkezelőnél, a banki széf vagy az önálló tárolás.

Az otthoni tárolás kockázatos lehet, mivel a megfelelő óvintézkedések nélkül gyakran nehéz hatékonyan biztosítani a vagyontárgyakat a lopás ellen. Fontos, hogy olyan páncélszekrényt válasszon, amely fixen rögzítve van, hogy elkerülje a lopást.

Az engedélyezett páncélteremben vagy letétben történő biztonságos tárolás gyakran olyan nagyobb befektetők számára ajánlott, akik jelentős mennyiségeket vásárolnak és tárolnak hosszú ideig. Ez nyugalmat nyújt, mivel a vagyontárgyakat 24 órán át felügyelt biztonsági rendszerek és átfogó biztosítási kötvények védik. Ezeknek a szolgáltatásoknak azonban ára van, mivel a páncélszekrénytársaságok a tárolt arany típusától és mennyiségétől függő díjat számítanak fel.

Összefoglalva, amikor aranyba fektetünk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a fizikai tárolás és a rossz biztonság miatt a lopással vagy sérüléssel kapcsolatos esetleges kockázatok elleni védelem költségei mindenképpen felmerülnek.

Grafikonok: Arany árfolyamok

A csalás kockázata az arany vásárlásakor

Az arany vásárlásakor a csalás kockázatát a könnyen hamisítható dokumentumok és az árképzést és tisztaságot felügyelő központi szabályozó testület hiánya jelenti.

Az aranybefektetés jellemzően kiskereskedőtől, online kereskedési platformokon, azonnali piaci tőzsdéken vagy magánvásárlás útján vásárolt érmékkel vagy fémrudakkal történik. Sajnos a vásárlók olyan tisztességtelen gyakorlatok áldozatává válhatnak, mint a hamisítás, az érmék vagy rudak nemesfémtartalmának eltúlzása és az indokolatlan felárak.

A csalás könnyen előfordulhat a ritka aranyérmékkel vagy gyűjteményekkel kapcsolatos tranzakciókban, amelyeket sok befektető nem nagyon ért. Egyes kereskedők például sokkal többért hirdethetik ezeket a darabokat, mint amennyit azok érnek, ami inkább magának a tárgynak az egyediségére, mint a belső értékére vezethető vissza. Az érmék értékének megfelelő felmérése széleskörű ismereteket igényel, ezért a vevőnek kutatást kell végeznie, mielőtt bármilyen ritka darabot vásárol.

Az arany ára rövid távon változékony lehet

Az aranyba történő befektetéskor fontos tisztában lenni a rövid távú volatilitás lehetőségével. Az arany ára rendkívül érzékenyen reagálhat a változó piaci körülményekre, így rövid időn belül gyorsan és drámaian változhat. Azok a befektetők, akik azt gondolják, hogy gyors nyereségre tesznek szert, végül veszíthetnek, ha nem figyelnek oda ezekre az ingadozásokra.

Hosszú távon az arany általában biztonságos befektetésnek számít, mivel értéke általában idővel emelkedik. Egyes befektetők azonban azt tapasztalhatják, hogy befektetéseik értéke rövid távon csökken, mielőtt középtávon vagy hosszú távon helyreállna vagy tovább emelkedne. A hosszabb távú befektetések esetében a befektetőknek esetleg éveket kell várniuk, mielőtt hasznot húzhatnak és bármilyen nyereséget realizálhatnak.

Amikor a részvényárak emelkednek, az arany ára csökken

Általánosságban elmondható, hogy az aranyba való befektetés biztonságos, hosszú távú befektetésnek számít, de van néhány lehetséges hátrány, amelyet figyelembe kell venni.

Amikor a részvényárak emelkednek, és a gazdaság fellendül, jellemzően az arany ára csökken a kereslet csökkenése miatt. Ez azért van, mert a befektetők hajlamosak az aranyból a részvényekbe vonulni, ahol jobb hozamot érhetnek el a befektetéseikből. Mivel az arany nem termel jövedelmet vagy nyereséget, mint a részvények, nincs felfelé ívelés, amikor a gazdasági feltételek javulnak.

Az aranyba való befektetés másik hátránya, hogy nem értékelődik fel olyan gyorsan, mint a részvények, amikor a piacnak jó éve van. Ezenkívül, mivel nem jár osztalékkal vagy más pénzügyi ösztönzőkkel, a befektetők csak közvetett előnyhöz jutnak a fém birtoklásából, mivel az idővel a benne rejlő vásárlóerőt tárolja.

Ez is érdekelheti: Az arany befektetés előnyei