Az arany befektetés előnyei

Az arany évszázadok óta vonzó eszköz, amely megbízható és biztonságos módot kínál a többletérték tárolására. Kevés olyan befektetés van, amely évről évre úgy megtérül, mint az arany, és az új befektetőknek komolyan fontolóra kell venniük, hogy a nemesfémet a portfóliójukba vegyék.

Az arany kiváló lehetőség a hosszú távú befektetésekhez, mivel ára ritkán tud negatívba fordulni. Biztonsági hálót nyújt, amikor a piacok ingadozóvá válnak, mivel az arany megőrzi értékét, amikor más befektetések veszítenek értékükből vagy nagy kilengéseket tapasztalnak. Ez a biztonság és stabilitás vonzó tulajdonsága az aranynak mint befektetésnek.

Az aranyba való befektetés néhány kézzelfogható előnye a következő.

  • Az arany ára általában az inflációval és a devizák leértékelődésével együtt emelkedik, így megvédi a befektetőket a devizaértékek erodálódásával járó veszteségektől.
  • Diverzifikáció – Az arany hatékony fedezetet nyújt számos piaci kockázat, például a recesszió vagy a geopolitikai kockázat ellen.
  • Alacsony korreláció – Az arany ára a piaci likviditás miatt általában a globális tőzsdeindexektől függetlenül ingadozik.
  • Likviditás – Az aranyat könnyen, nagyobb pénzügyi költségek nélkül lehet vásárolni és eladni, ellentétben a likviditást jobban korlátozó eszközökkel.
  • Tárolás – A fizikai arany biztonságosan tárolható további költségek vagy különleges engedélyezési követelmények nélkül.

Tudj meg többet: Befektetési arany útmutató

A fizikai aranyba történő befektetés garantálja mindezen előnyöket, valamint azt a bizonyosságot, hogy az arany vásárlóereje hosszú távon is megmarad. Mindezek mellett hozzáférést biztosít a világ néhány leglikvidebb piacához is, amely segíthet bármely portfólió diverzifikálásában. Mivel az arany tartásának számos módja van, az érméktől és arany rudaktól kezdve az ETF-eken át a határidős ügyletekig, ez az eszközosztály nagy növekedési és jövedelmezőségi potenciállal rendelkezik.

Az aranyat ősidők óta értékőrzőként és az inflációs kockázatok elleni megbízható fedezetként értékelik. A fém reálértékét az idők során gyakran a vásárlóerejének stabilitásában mérték, az elértéktelenedett papírpénzhez képest.

Az aranyat ma is az infláció, a gazdasági zavarok és a valutaingadozások elleni védelem alapvető fontosságú formájának tekintik.

Az arany teljesítménye a tőzsdei összeomlások során
Az arany teljesítménye a tőzsdei összeomlások során | Kredit

Bár az arany segíthet megvédeni az inflációs nyomástól, fontos megjegyezni, hogy az arany nem immunis a piaci ingadozásokra. Például, ha a gazdaság erősödik, az arany rövid távon nem biztos, hogy értékes marad, mert befektetési eszközként kevésbé vonzóvá válhat, amikor más, magasabb hozamú befektetések válnak elérhetővé.

Hosszú távon azonban az arany számos előnnyel rendelkezik más befektetésekkel szemben, amikor az inflációs kockázat elleni védelemről van szó. Az arany legmagasabb és legmegbízhatóbb eszközértéke nemcsak ritka fizikai tulajdonságaiban rejlik, hanem abban is, hogy az aranyhoz nem társul az elértéktelenedés kockázata, mint amit néha a papírpénzes eszközök, például a részvények és a kötvények esetében tapasztalunk, amelyek érzékenyek a politikai instabilitásra vagy a papírpénzt meggondolatlanul nyomtató kormányok és központi bankok összeomlására.

Az arany nem támaszkodik egyetlen nemzet vagy pénzintézet támogatására sem, így az aranyat világszerte elfogadják a világpiacokon percek alatt lebonyolított kereskedelemben.

Továbbá, ha fizikai aranyba fektet, ahelyett, hogy papíralapú valutaformákba vagy az adott alapeszközön alapuló származtatott eszközökbe fektetne, jelentős adókedvezményeket is élvezhet, mivel az ilyen típusú vagyonmegőrzési eszköz általában mentesül a legtöbb, a kereskedhető eszközökre, például részvényekre vagy befektetési alapokra kivetett adó alól, attól függően, hogy az Ön lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti joghatósági szabályok milyenek.

Az aranyba történő befektetés egyik legfőbb előnye az arany könnyű megvásárlása és eladása. Aranyat lehet vásárolni online, brókeren keresztül vagy egy helyi érmeboltban. Az összes rendelkezésre álló lehetőségnek köszönhetően bármikor, kis mennyiségben is könnyen lehet aranyat vásárolni és eladni.

Az arany árfolyam változása az elmúlt 20 évben forintban.

Tudj meg többet: Még több arany árfolyam grafikon

Az aranyat régóta vonzó befektetésnek tekintik, mivel a világ egyik legnépszerűbb likvid eszközének számít. Az arany árát olyan tényezők határozzák meg, mint a kereslet és a kínálat, az ipari alkalmazások, a geopolitikai események és a kormányzati szerepvállalás. Mint ilyen, az arany a piaci feltételektől vagy más külső tényezőktől függetlenül általában értékes marad. Az aranynál kevésbé likvid befektetésekkel összehasonlítva a befektetők úgy találják, hogy szükség esetén könnyen vásárolhatnak vagy eladhatnak aranyat, anélkül, hogy árbüntetést kellene fizetniük vagy hosszú várakozási időt kellene a vevőknek fizetniük.

Az arany likviditása miatt ideális tartaléktervnek is számít azok számára, akik diverzifikált portfóliót építenek. Könnyen hozzáférhet az aranybefektetések által fedezett likvid pénzeszközökhöz, ha a teljes lejárat előtt szükség van rá, anélkül, hogy a kormányzati bürokrácia vagy a vevők/eladók hiánya miatt büntetés vagy késedelem keletkezne, mint más kevésbé likvid befektetések/árucikkek/eszközök esetében.

Az aranyrúd érmékbe (gyakran numizmatikus érméknek is nevezik) történő befektetéssel biztos lehet benne, hogy ha gyors készpénzre van szüksége, gyorsan és egyszerűen felhasználhatja likvid eszköztartalékát a hagyományos értékpapírpiacokhoz kapcsolódó extra gondok és díjak nélkül.

Röviden, a fizikai aranyba való befektetés egyszerű módot biztosít a vásárlásra és eladásra, miközben biztosítja az értékvédelem és az értéknövekedés lehetőségét az idő múlásával, hasonlóan a részvény- és kötvénypiacokon tapasztaltakhoz, de sokkal nagyobb rugalmassággal, amikor hozzáférhet a készpénzforgalomhoz, ha szükség van rá.

És meg egy érdekesség. 2022. harmadik negyedévében a központibankok erőteljesen elkezdtek aranyat vásárolni.