Hogyan befolyásolják a gazdasági és politikai körülmények az arany árfolyamát?

A gazdasági és politikai körülmények többféleképpen is befolyásolhatják az arany árát.

A fiat valuták értéke

Ha a befektetők úgy látják, hogy egy valuta a gazdasági vagy politikai instabilitás miatt veszít az értékéből, akkor az aranyhoz fordulhatnak, mint biztonságosabb értéktárolóhoz. Ez az arany iránti kereslet növekedéséhez vezethet, ami az arany árát felhajtja. Ezzel szemben, ha a befektetők a kedvező gazdasági és politikai feltételek miatt bíznak egy valutában, kevésbé hajlamosak aranyba fektetni, ami az arany árának csökkenéséhez vezethet.

Kamatlábak

Egyes piacfigyelők szerint a magasabb kamatlábak az arany árfolyamának csökkenését okozzák, mivel a magasabb hozamú befektetések nagyobb bevételt jelentenek a befektetők számára.

Az arany nem fizet hozamot, így ha a kamatlábak magasak, a befektetők az arany helyett inkább hozamtermelő eszközökbe fektethetnek. Ez az arany iránti kereslet csökkenéséhez és az arany árának csökkenéséhez vezethet. Másrészt, ha a kamatlábak alacsonyak, az növelheti az arany iránti keresletet, és felhajtja az arany árát.

Meg kell azonban említenünk, hogy ez a „szabály” nem mindig igaz. A történelmi adatok hosszú távú átvizsgálása azt mutatja, hogy a kamatlábak és az arany között nincs kapcsolat.

Politikai feszültségek és konfliktusok

Ha egy régióban zavargások vagy bizonytalanság uralkodik, a befektetők az aranyat biztonságosabb eszköznek tekinthetik, és megnőhet iránta a kereslet, ami az árfolyamának emelkedéséhez vezethet. Ezzel szemben, ha stabilitás és nyugalom uralkodik, az arany iránti kereslet csökkenhet, ami az arany árának csökkenéséhez vezet.

Hogyan fektessen be aranyba ↗

Átfogó útmutatónk olyan eszközöket és tippeket tartalmaz, amelyek segítségével értő befektetővé válhat.

Arany árfolyamok ↗

Tekintse meg a legpontosabb, valós időben frissített aranyár grafikonokat.