Mi az az arany-ezüst arány? – Miért fontos tényező a nemesfém befektetőknek

Az arany-ezüst arány annak matematikai kiszámítása, hogy mennyi ezüst szükséges egy uncia arany megvásárlásához. Úgy is kiszámítható, hogy az arany árát elosztjuk az ezüst árával.

Például, ha az arany-ezüst arány 55, akkor ez azt jelenti, hogy minden 1 uncia vásárolt aranyért 55 uncia ezüstöt kell adni.

Ezt az arányt évszázadok óta használják annak mérésére, hogy az ezüst mennyire értékes az aranyhoz képest, és gyakran szolgálhat indikátorként a kereskedők számára, amikor arról döntenek, hogy melyik nyersanyagba vagy mindkettőbe fektessenek be.

A történelmi normák szerint ez az arány 15:1 körül van. Ez azt jelenti, hogy jellemzően tizenöt uncia (vagy 15 troy uncia) ezüstre van szükség egy uncia (vagy 1 troy uncia) arany névértéken történő megvásárlásához. Ez az arány azonban az elmúlt években a piaci erők hatására drámaian megváltozott, és bizonyos piaci ciklusokban akár 100:1 is lehetett.

Az arányt hagyományosan a bányászok és a kereskedők használták arra, hogy meghatározzák, hogy a nemesfémek egymáshoz képest mikor túlértékeltek vagy alulértékeltek. Ez értékes betekintést nyújthat abba, hogy mikor lehet jó alkalom aranyat vásárolni vagy ezüstöt eladni.

Az arany-ezüst arány lényege

A kereskedők régóta használják az arany/ezüst arányt az arany és az ezüst relatív értékének mérésére.

  • Az arány lényegében azt mutatja meg, hogy hány uncia ezüst szükséges egy uncia arany megvásárlásához, és történelmileg 15:1-től egészen 100:1-ig terjedt.
  • Idővel az arany/ezüst arány viszonylag stabil maradt, de előfordult, hogy az arany/ezüst arány jelentős elmozdulása potenciális vételi vagy eladási lehetőséget kínált a kereskedőknek.
  • Az arany és az ezüst viszonyának mérése alapvető betekintést nyújthat a kereskedőknek abba, hogy ez a két fém hogyan hat egymásra – legalábbis a vétel és az eladás szempontjából.
  • Az aktuális arany/ezüst arány meghatározásához egyszerűen ossza el az arany aktuális spot árát az ezüst aktuális spot árával. A kiszámított számot egyensúlyi értéknek tekintjük, amely a két fémre ható valós idejű keresleti és kínálati erőket tükrözi.
  • Általában, amikor az arany-ezüst arány alacsony (vagy alacsonyabb, mint a közelmúltban volt), a befektetők úgy vélik, hogy vagy az ezüst viszonylag túl van árazva, vagy az arany viszonylag alulértékelt.
  • Ezzel szemben, amikor ez az arány magasabb értékeket ér el (vagy a közelmúltbeli értékek fölé emelkedik), ez azt a meggyőződést jelezheti, hogy vagy az ezüst némileg alulértékelt, vagy az arany a korábbinál magasabban árazott. Ez figyelmeztetheti a hozzáértő befektetőket a mindkét fémet érintő lehetséges kereskedési lehetőségekre.

Érdekelhet: Átfogó útmutató az arany befektetéshez

arany ezüst arány 200 év
Az arany-ezüst arány változása az elmúlt 200 évben | Kredit

Az arányt befolyásoló tényezők

Az arany/ezüst arányt több tényező is befolyásolhatja. Ezek közé tartoznak a gazdasági körülményekkel kapcsolatos tényezők, mint például:

Infláció: Ha az infláció emelkedik, az csökkenti mindkét pénznem vásárlóerejét, és az olyan árucikkek, mint az arany és az ezüst értéknövekedését okozza.

Kamatlábak: A magasabb kamatlábak jobban vonzzák a magasabb hozamra törekvő befektetőket, mint azokat, akik olyan árucikkekbe fektetnek, mint a nemesfémek, amelyek hozama hajlamos az érték ingadozására.

Politikai stabilitás: A politikai bizonytalanság növeli a keresletet az olyan biztonságos menedékek, mint a nemesfémek iránt, mivel a befektetők megpróbálják megvédeni magukat a politikai instabilitás okozta piaci volatilitásból eredő potenciális veszteségektől.

Aranytermelés mértéke: Az egyes fémek piacára belépő új bányászati kínálat mennyisége befolyásolja az egyes fémek egyedi árait, ami aztán – ha minden más változatlan – befolyásolja az arányukat együttesen.

Emellett vannak olyan technikai tényezők is, amelyek a kereskedők hangulatát befolyásolva befolyásolják ezt az arányt. Például olyan trendminták, amelyek magasabb csúcsok vagy alacsonyabb mélypontok kialakulását mutatják, vagy pozitív hangulatú hírek, amelyek növelik a keresletet ezek iránt a fémek iránt.

Mennyi most az arany? Arany árfolyam grafikonok