Arany ékszer vásárlási útmutató – Hogyan fektessünk be és nézzünk ki jól közben

Az arany ékszer gyönyörű és időtálló módja annak, hogy kifejezze önmagát és az alkalmat. Az arany ékszereket a történelem során mindig is viselték, így a díszítés megragadó szimbólumává vált generációkon átívelően.

Akár az idővel történő értéknövekedés, akár a magával ragadó design miatt fektet aranyba, az arany tökéletes választás bármilyen öltözék vagy különleges esemény hangulatának emelésére.

Az arany ékszereket sokféle ünnepség és stílus kifejezésére használják, a klasszikus sárgaarany jegygyűrűktől kezdve az újszerű charm karkötőkön át a statement nyakláncokig.

Az arany számos vonzó színben kapható a sárga, a rózsaszín és a fehér színektől kezdve, így végtelen lehetőségeket kínál a tökéletes darab kiválasztásakor.

Megtakarítana? Befektetési arany tippek

Az arany ékszerek típusai

Az arany ékszerek különböző stílusokban és típusokban találhatók, a klasszikustól a modernig. Egyéni stílusától és ízlésétől függően választhat, hogy ezek közül az egyik vagy mindegyik lehetőséggel ékesíti magát. Akár egy különleges alkalomra vásárol, akár egyszerűen csak valami szépet szeretne magának, az alábbi útmutató az arany ékszerek különböző típusait és egyedi jellemzőiket ismerteti.

Sárga arany

A sárga arany már az ókor óta klasszikus választás. Ez egy tiszta aranyból, rézzel, ezüsttel és cinkkel kombinált ötvözet, amely mélysárga árnyalatot eredményez. A sárga arany leggyakoribb ékszerekben használt típusa a 14 karátos arany.

Fehér arany

A fehérarany gyakran a legkedveltebb választás a jegygyűrűk esetében, mivel megjelenése a platina színéhez hasonlít, de sokkal kedvezőbb áron. A fehér arany nagyobb mennyiségű nikkelt és palládiumot tartalmaz, mint a sárga arany, és gyakran ródiummal vonják be a további csillogás és ragyogás érdekében.

Rózsaarany

A rózsaarany egyre népszerűbb opció, amely az elmúlt néhány évben divatos lehetőségként nyert teret az ezredfordulósok körében. Tiszta sárga aranyból és rézből kevert ötvözetből áll, ami gyönyörű rózsaszínes árnyalatot eredményez. Míg a sárga és a fehér arany jellemzően 14k vagy 18k változatban kapható, a rózsaarany általában hű marad a 18k-hoz, mivel ez a polírozás után is jócskán megőrzi gyönyörű rózsaszínes-vöröses árnyalatát.

Kéttónusú arany

A kéttónusú ékszerek fehér és sárga fémeket kombinálnak, színes kontrasztot teremtve, miközben megőrzik azt az időtlen arany megjelenést, amit mindenki annyira szeret. Ez a típus sokkal több tervezési lehetőséget nyit meg, mivel kombinálhatja a fehér és a rózsaszín vagy a fehér és a sárga textúrákat – így kreativitása kifejeződhet az ékszereken keresztül!

Az arany ékszer befektetés előnyei

Az arany ára forintban az elmúlt 24 évben

Az arany ékszerek értékes és megbízható kiegészítői lehetnek befektetési portfóliójának – vagy egyszerűen csak egy gyönyörű dísz, amelyet visel és élvez.

Az arany több okból is kiváló pénzügyi eszköz, hiszen már az ókor óta rendkívül keresett. Az arany ékszerekbe való befektetéshez alaposan meg kell fontolni a választott arany típusát és minőségét, valamint az értéket növelő tervezési elemeket.

Az arany egyike azon kevés befektetéseknek, amelyeknek belső értéke van. Áringadozása kisebb, mint a részvényeké vagy akár az ingatlanoké, így nem kell aggódnia a más típusú befektetéseknél tapasztalt hirtelen értékcsökkenések miatt. Az arany ékszerekbe való befektetés esetén a kézzelfogható eszközzel véd az infláció ellen – amit más befektetési formák nem könnyen tudnak nyújtani.

Az arany ékszerek vásárlása a befektetési értékén túl számos további előnnyel is jár. Gyönyörű, és mindig is az marad, ellentétben néhány részvénytől; az arany nem válik hirtelen egyik napról a másikra értéktelenné, mint egyes technológiai részvények sajnos képesek!

Az arany a trendekkel is lépést tart; folyamatosan új formák, méretek és minták alakulnak ki – ami azt jelenti, hogy mindig lesz valami divatos, amit megvásárolhat, ha valami kivételesre vágyik.

Ráadásul a nehezebb darabok vásárlása remek tárolóeszköz, ami azt jelenti, hogy jól jöhetnek, ha valaha is szükség lesz rájuk gazdasági vagy pénzforgalmi szempontból.

Különböző arany ár grafikonok

Arany ékszerek tervezése

Az arany ékszerek az egyszerű, időtlen daraboktól a bonyolult, hangsúlyos díszekig terjedhetnek. Az arany ékszerek tervezésekor többféle stílus létezik, amelyek különböző formákban jelennek meg. Az arany ékszereket vagy hagyományos öntési és formázási eljárásokkal alakíthatják ki, vagy más, innovatív eszközöket és technológiát kihasználó módon megmunkálhatják és módosíthatják.

A vintage stílusú arany ékszerek gyakran olyan mintákat, technikákat, formákat és motívumokat mutatnak be, amelyek visszarepítenek minket egy bizonyos korszakba, miközben gyakran modern konvenciókat is beépítenek melléjük.

A számítógépes tervezés (CAD) széles világa lehetővé teszi a készítők számára, hogy olcsón és precízen készítsenek összetett formákat, ami azt jelenti, hogy az ékszertervek minden korábbinál nagyobb sebességgel és költséghatékonysággal készíthetők el.

Az olyan finom részletek, mint a drágakövek vagy a charmok hozzáadására szolgáló nyitott láncszemek bonyolult kompozíciókba szervezhetők a CAD-tervezés által az összetevőkön belüli méretarányok és arányok befolyásolásával.

Az aranytárgyakhoz általában más nemesfémek, valamint gyémántok vagy színes kövek is társulnak a díszítéshez, ami egy újabb réteget ad a rendelkezésre álló lehetőségekhez egy egyedi darab testreszabásakor.

Arany ékszer ápolási tippek

Az arany ékszerek vásárlása befektetési céllal, személyes használatra vagy mindkettőre nagy pénzügyi befektetéssel járhat, ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjon róluk.

Mint minden más finom dísztárgy, az arany ékszer is figyelmet és karbantartást igényel, hogy megőrizze eredeti állapotát. Íme néhány tipp, hogy arany ékszerei kiváló állapotban maradjanak:

  • Mindig külön tárolja az arany ékszereit, hogy ne karcolják meg egymást.
  • Tartsa az aranytárgyait nedvességtől mentesen. Győződjön meg róla, hogy alaposan megszárítja őket, mielőtt egy szövet tasakban vagy egy speciális dobozban tárolja őket.
  • Soha ne tegye ki az aranytárgyakat durva tisztítószereknek vagy vegyi anyagoknak, mivel ez idővel a fém elszíneződését és mattolását okozhatja.
  • Tartsa távol a szélsőséges hőmérsékletektől; a magas hő a fém elszíneződését okozhatja, az alacsony hőmérséklet pedig csökkentheti bizonyos drágakövek, például a smaragdok vagy az opálok rugalmasságát.
  • Ha kopás jeleit látja bármely arany ékszeren, vigye el polírozásra minél előbb, és kerülje el a további károkat.
  • Gyakran ellenőriztesse ékszerészével a láncok kapcsát, hogy azok mindig biztonságban legyenek; a meggyengült kapcsok értékes tárgyak elvesztéséhez vagy akár sérülésekhez is vezethetnek a láncszemek törése miatt.

Az arany ékszerek vásárlása

Arany karát táblázat | Forrás

Arany ékszer vásárlásakor a vásárlónak több fontos döntést kell hoznia, például a típus, az ár és a design tekintetében.

Először is, fontos, hogy megvizsgáljuk azt a személyt vagy kiskereskedőt, ahol az ékszereket megvásároljuk. Lényeges, hogy csak jó hírű eladókat válasszunk, mert számos olyan eset volt, amikor a fogyasztók hamisított ékszereket kaptak a valódiak helyett.

Miután kiválasztottunk egy jó hírű személyt vagy üzletet, el kell döntenünk, hogy milyen típusú aranyat szeretnénk, beleértve a sárga aranyat, a rózsaaranyat és a fehér aranyat. Attól függően, hogy egy adott ékszerhez milyen fémet részesítenek előnyben, meghatározza, hogy mennyibe kerülhet egy darab és annak élettartama az idő múlásával. Ezenkívül hasznos érdeklődni a tisztaságot jelölő fémjelző bélyegzőkről; például a 14 karát 58%-os tiszta aranytartalomnak felel meg.

Az ékszertervezési preferenciákat is figyelembe kell venni a vásárlás előtt, mivel sokféle stílus létezik, a bonyolult filigrán mintáktól kezdve az egyszerűbb kortárs formákig. Továbbá a vásárlóknak el kell dönteniük, hogy egy tárgyat egyedi megrendelésre készítenek-e, vagy egy meglévő választékból szerzik be, hogy figyelembe vegyék az olyan érzékenységeket, mint az allergia vagy az esztétikai kívánalmak.

Végül, ha online vagy postai rendelésen keresztül vásárolunk, az adásvétel véglegesítése előtt össze kell hasonlítanunk a visszaküldési irányelveket arra az esetre, ha a termék átvételekor nem megfelelő.

Népszerű arany ékszer trendek

arany nyaklánc minták

Nem számít, hogy egy elegáns és minimalista darabot vagy egy extravagáns statement darabot keres, az arany ékszerek biztos, hogy divatos hatást keltenek. A nyakláncoktól és fülbevalóktól kezdve a gyűrűkig és karkötő szettekig – az arany ékszerek között olyan sokféle van, hogy mindenki számára van megoldás. Íme néhány a legnépszerűbb trendek közül napjainkban az arany ékszerek terén:

Réteges ékszerek: A réteges megjelenés finom, mégis feltűnő, több, különböző hosszúságú láncokkal, amelyek könnyed megjelenést kölcsönöznek. A rétegezés történhet gyöngyös nyakláncokkal és kábeles láncokkal, vaskosabb láncszemekkel vagy geometrikus formákkal.

Karikás láncok: A karikák sokoldalú ékszerek, amelyek sosem mennek ki a divatból. Minden alkalomra van valami. A nagyméretű, túlméretezett karikáktól kezdve a hangsúlyos megjelenésért a kis karikákig a mindennapi viselethez.

Gyémántok: Azok számára, akik valami fényűzőbbet keresnek, a gyémántokkal kirakott darabok nemcsak azonnal feldobják bármilyen ruhát, hanem eleganciát is kölcsönöznek a megjelenésednek!

Egyedi darabok: Az arany ékszereknek nem kell egyformának lenniük; a lehetőségek messze túlmutatnak az egyszerű nyakláncokon és gyűrűkön! Keresse az eredeti darabokat, például azokat, amelyek különféle állatokat díszítenek – a madaraktól vagy macskáktól a karkötőn a bokáján mászkáló gyíkokig!